κατοικοι μαγνησιας
- Μαγνησία

Οι άνθρωποι και οι ασχολίες τους

Οι άνθρωποι και οι ασχολίες τους

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ έχει έκταση: 2.636 τ. χλμ ., και πληθυσμό 206.995 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

Η Σκιάθος

Ένας από τους πρώτους επίγειους παράδεισους που ανακαλύφθηκαν. Οι κάτοικοι στράφηκαν από νωρίς προς τη θάλασσα και τον τουρισμό. Οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Υπάρχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελιές, καρυδιές, αμπέλια κά.
Η Σκόπελος

Εύφορο νησί η Σκόπελος με πολλά νερά και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Καλλιεργούνται ελιές, δαμασκηνιές, καστανιές, συκιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Η μελέτη της ιστορίας του νησιού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό τεχνιτών και λαϊκών καλλιτεχνών, οι δραστηριότητες και η παρουσία των οποίων σφραγίζει την ταυτότητα του νησιού και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του. Βέβαια και στη Σκόπελο, ο τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς και την πιο σημαντική απασχόληση για τους κατοίκους.
Η Αλόννησος
H Αλόννησος ήταν από πολύ παλιά, ένας τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. H οικονομία της Aλοννήσου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στην γεωργία και την αλιεία. Στην Παλιά Aλόννησο, μετά από μια περίοδο γεωργικής εγκατάλειψης η αγροτική παραγωγή άρχισε να αναπτύσσεται ξανά. Tα χωράφια που είχαν εγκαταλειφθεί ξανακαλλιεργήθηκαν. Οι παλιές πεζούλες της Aλοννήσου, που κάποτε ήταν κατάφυτες από αμπέλια, γεμίζουν σήμερα από ελιές και οπωροκηπευτικά, ξαναζωντανεύοντας τις παραδοσιακές, παλιές ξερολιθιές. Η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια και αρκετές οικογένειες ζουν σήμερα από τους καρπούς της θάλασσας. Oι ψαράδες της Αλοννήσου, αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, αφού οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματα στην αγορά.
Το Πήλιο
H ζωή των κατοίκων του Πηλίου, όπως την αποτύπωσε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, διατηρεί τα στοιχεία που οι αιώνες χάραξαν και τους έκαναν να ξεχωρίζουν.
Ξακουστά τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα κάστανα του Πηλίου, όπως πασίγνωστα για την ποιότητά τους είναι όλων των ειδών τα φρούτα που καλλιεργούνται εδώ. Eδώ ο επισκέπτης θα γευτεί τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και θα δοκιμάσει τα υπέροχα φρούτα. Eδώ θα τον μαγέψουν οι μυρωδιές της γαρδένιας και από εδώ θα κατηφορίσει στις παραλίες του Aιγαίου με τα γαλαζοπράσινα νερά και στις ήρεμες ακρογιαλιές του Παγασητικού.
Ο Βόλος

H σημερινή πόλη χτίστηκε μετά το 1830 στην νοτιοανατολική παραλία του παλαιού κάστρου, από εμπόρους και βιοτέχνες του Πηλίου και μετανάστες από άλλες περιοχές του ελληνικού κράτους. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου, διαδραμάτισαν και οι χιλιάδες πρόσφυγες που δέχτηκε η πόλη του Βόλου από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Tο λιμάνι, έδωσε μεγάλη ώθηση στη νέα θεσσαλική πόλη που αναπτύχθηκε σ’ ένα εμποροβιοτεχνικό – βιομηχανικό κέντρο με παράλληλα σημαντική πολιτιστική άνθηση. Σήμερα το πολεοδομικό συγκρότημα του Bόλου, με το τρίτο λιμάνι της Eλλάδας, αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλης της Ελλάδας, που γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.
“Ανεξερεύνητη Μαγνησία” Βελεστίνο – Αλμυρός – Νέα Αγχίαλος – Πτελός – Σούρπη

Το Βελεστίνο, γνωστό σαν γενέτειρα του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, δεσπόζει μεταξύ των χωριών του Θεσσαλικού κάμπου. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην εύφορη αυτή γωνιά του Θεσσαλικού κάμπου καλλιεργείται κυρίως σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι, τεύτλα και εκτρέφονται αιγοπρόβατα. Η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, του Πτελεού και της Σούρπης αν και κατά βάση αγροτικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Από τα αγροτικά προϊόντα ξεχωρίζουν και εδώ η ελιά και το εξαιρετικής ποιότητας λάδι, η βιομηχανική ντομάτα, το βαμβάκι, τα ονομαστά κρασιά της περιοχής Νέας Αγχιάλου, ενώ υπάρχει και ελαφρά βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Βιομηχανία-Βιοτεχνία

Στην δεκαετία του 1880 έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιομηχανίες με αντικείμενο τις μεταλλικές κατασκευές, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την υφαντουργία και βυρσοδεψία και ο Βόλος προπολεμικά, εξελίσσεται σε βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Μετά από μια περίοδο κρίσης στον κλάδο και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, το 1960 ξεκινάει νέα φάση ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα δημιουργώντας συνθήκες ευρείας συνέργιας και προϋποθέσεις για ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης κάθε νέας επενδυτικής πρωτοβουλίας. Οι δύο πλήρως οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές, οι Βιοτεχνικές Ζώνες, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το δίκτυο φυσικού αερίου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον βιομηχανικό-βιοτεχνικό κλάδο στην Μαγνησία.
Μεταφορές
Η γεωγραφική θέση της Μαγνησίας και το πλήρες δίκτυο συγκοινωνιών αποτελούν σήμερα από τα βασικά πλεονεκτήματά της. Οι θαλάσσιες μεταφορές που εξυπηρετούνται από τα οργανωμένα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, καθώς και από τα μικρότερα αλλά αναπτυσσόμενα λιμάνια του νομού, διαθέτουν υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, συμβατικών επιβατικών πλοίων, ταχύπλοων και υδροπτερύγων σκαφών διακινώντας ετησίως χιλιάδες επιβάτες και εμπορεύματα.
Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου που εξυπηρετεί ναυλωμένες πτήσεις (Charter) και της Σκιάθου σε τακτικές γραμμές, συνδέουν αεροπορικώς τη Μαγνησία με πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επίσης στη Σκόπελο και στην Αλόννησο υπάρχουν ελικοδρόμια.

Ο εθνικός άξονας ΠΑΘΕ (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι) προσφέρει την άμεση σύνδεση του Νομού με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και το υπόλοιπο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και τους Πανευρωπαϊκούς διαδρόμους.

Οι εργασίες στο τοπικό επαρχιακό δίκτυο που διασχίζει το νομό αλλά και η υπό κατασκευή οδική αρτηρία Ηγουμενίτσας – Βόλου που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου οδικών μεταφορών θα ενισχύσουν την ανάδειξη της περιοχής σε πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Επίσης άριστη είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση του Βόλου με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αγροτικός Τομέας
Η άρρηκτη η σχέση του ανθρώπου με τη γη είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλο το νομό, η πλήρης κάλυψη των αγροτικών αναγκών σε ηλεκτρισμό, το εκτεταμένο οδικό δίκτυο και το υδροαρδευτικό δίκτυο, τα προγράμματα υποστήριξης αγροτικών επιχειρήσεων και κατάρτισης γεωργών, η έμφαση στη βιολογική γεωργία και η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας δίνουν νέα ώθηση στον αγροτικό τομέα της περιοχής. Οι καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού, ελιάς, αμπελιού και οπορωφόρων δέντρων αποτελούν την πλειονότητα των καλλιεργούμενων ειδών της περιοχής.
Εκπαίδευση

Ο νομός Μαγνησίας προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση διαθέτοντας όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: Ανώτατη εκπαίδευση (εδώ βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σχολές τεχνολογικών και ανθρωπιστικών-κοινωνιολογικών επιστημών), Τεχνικές σχολές, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και πολλά δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.
Τουρισμός

Ο νομός Μαγνησίας, πλουσιοπάροχα προικισμένος σε φυσικό περιβάλλον, με μοναδική πολυμορφία και πολιτιστική παράδοση, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στο Πήλιο, οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες όπως, οι αεροπορικές συνδέσεις, τα ελικοδρόμια, το πλήρες δίκτυο θαλάσσιων συνδέσεων, οι οργανωμένες μαρίνες υποδοχής και φύλαξης σκαφών αναψυχής, οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες περίθαλψης, οι άριστα οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα γενικότερα, οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δραστηριότητες για εναλλακτικό τουρισμό, οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κά, προσφέρουν στους επισκέπτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και κάνουν άνετη και ασφαλή τη διαμονή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *