Ιστορία – Μυθολογία

Η Μαγνησία πήρε το όνομά της από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι Μάγνητες, απόγονοι του Αίολου, θεού των ανέμων, και τολμηροί θαλασσοπόροι της εποχής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, η Μαγνησία συνδέετε με το Βασίλειο του Πελία, του Άδμητου και της Άλκηστης, τους γάμους του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων και πατέρα του Αχιλλέα με την Νηρηίδα Θέτιδα, τον Φιλοκτήτη, τον Εύμηλο, και τους άλλους αρχηγούς των μαγνησιώτικων πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο όπως αναφέρει ο Όμηρος αλλά και με την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Στην αρχαία Ιωλκό συγκεντρώθηκαν οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και με αρχηγό τους τον Ιάσονα ξεκίνησαν με την “Αργώ”, για την μακρινή Κολχίδα αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας.

Το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των Θεών του Ολύμπου και στα νερά της Υπέρειας Κρήνης στο Βελεστίνο κατέβαιναν οι Θεοί για να δροσιστούν. Στο αιωνόβιο Πήλιο, όπως το χαρακτηρίζει ο Σαίξπηρ, έζησαν οι Κένταυροι, και ο σοφός Χείρωνας που κοντά του μαθήτευσε ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής και διδάχτηκε ο Ασκληπιός την Ιατρική.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η περιοχή κατοικήθηκε από τους πρώιμους προϊστορικούς χρόνους. Τα σημαντικότατα – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αρχαιολογικά ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής σε Σέσκλο (7000 π.Χ.) και Διμήνι (5000 π.Χ.), όπου αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός, οι μηκυναϊκές θέσεις στα Παλιά, στα Πευκάκια, η γνωστή σε όλους μας “Ιωλκός”, αποτελούν ιστορικά μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Στα Μυκηναϊκά χρόνια (14ος-13ος αι. π.Χ.) η Μαγνησία ακμάζει με “αιχμή του δόρατος” τον οικισμό της Ιωλκού.
Στα Μετα-μυκηναϊκά χρόνια υποδουλώνεται στους Θεσσαλούς για να έρθει ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας και να τερματίσει την κατοχή τους.
Ο Μακεδόνας βασιλιάς, Δημήτριος ο Πολιορκητής, ιδρύει το 293 π.Χ. την πόλη της Δημητριάδας κοντά στις σημερινές Αλυκές η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθιση.
Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (4ος-6ος αι.) αναπτύχθηκαν οι χριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες.

Μαγνησία, Βόλος Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαγνησία, Βελεστίνο Ναός Θαυλίου Διός

Την εποχή του Βυζαντίου, η Μαγνησία δέχθηκε πολλές επιδρομές ξένων λαών. Από το 12ο αι. ο Αλμυρός εξελίσσετε σε ισχυρό εμπορικό κέντρο. Τότε είναι που άρχισαν να χτίζονται σε ασφαλή σημεία του Πηλίου οι πρώτες μονές, ενώ οι οικιστικοί πυρήνες που δημιουργήθηκαν γύρω από τις πολυάριθμες μονές εξελίχθηκαν επί Τουρκοκρατίας σε σημαντικά κεφαλοχώρια, που γνώρισαν οικονομική και πνευματική ακμή κατά το 18ο αι.

H Μαγνησία έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 (το Μάη του 1821 στις Μηλιές κηρύσσεται επίσημα η Επανάσταση) και στα απελευθερωτικά κινήματα των ετών 1854 και 1878. Ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1881.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της διαδραμάτισε η εγκατάσταση προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μαγνησία αποτελεί πρόκληση μύησης του επισκέπτη στον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό. Τα μουσεία, οι πινακοθήκες και οι σύγχρονες αίθουσες τέχνης και θεάματος, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι θαυμάσιες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, τα μοναδικής αρχιτεκτονικής αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες.

Εδώ η παράδοση, κρατά μια ξεχωριστή θέση και μένει ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου, ανέγγιχτη από την τουριστική ανάπτυξη. Τα πλούσια ήθη και έθιμα της περιοχής, τα τοπικά πανηγύρια, οι σύγχρονες καλλιτεχνικές δραστηριότητες δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνδυάσει τις κλασσικές διακοπές με ποικιλία ενδιαφερόντων.